Rdeča nit oddaje Vrtičkanje se nadaljuje tudi v 4. sezoni. Za gledalce sva izbrali tradicionalne, eksotične, zdravilne in okrasne rastline, pa sadje ter ostale dobrote, ki iz naših vrtičkov prihajajo na krožnike,” nam je zaupala MetkaTina pa doda, da nas čaka tudi nekaj novosti. “Povabili sva zanimive goste in skupaj z njimi odkrivali vrtičkarske užitke. Preveč ne bova izdali, da ne pokvariva presenečenja. Mislim pa, da bo ena izmed najbolj zanimivih rastlin za gledalce v novi sezoni ingver. Sicer velja za eksotično rastlino pri nas in malo ljudi ve, da ga lahko pridelamo tudi doma.

Tiste, ki zvesto spremljate oddajo, bosta Tina in Metka tudi vsak teden nagradili. In še nekaj – na prodajne police z novo sezono prihaja tudi njuna knjiga, za katero si želita, da bo koristna in uporabna popotnica vsem vrtičkarjem.

(Foto: POP TV)

Kot sta nam potrdili, sta med snemanjem oddaj nove sezone neizmerno uživali, od svojih gostov pa sta se tudi marsikaj naučili in si z njimi izmenjevali vrtnarske izkušnje. Pri Anki in Tonetu v Prlekiji sta uživali domačih lubenicah, pri Mojci na Goriškem je vse dišalo po aromatični sivki in rožmarinu, pri Bernardi in Petru sta nabirali šparglje in se navdušili nad njuno mlado družinico, ki biva v sozvočju z naravo, v Strunjanu pri Mirjani in Mladenu pa je, kot sta dodali, tako ali tako vedno nepozabno.

Oddaja Vrtičkanje bo na sporedu vsako nedeljo ob 17.45 na POP TV!

Sicer pa nista le delali in obiskovali različne kraje v sklopu snemanj, ampak sta si privoščili tudi malce oddiha, čeprav – kot pravita – je tudi delo zanju užitek. “Z možem sem se potepala po Avstriji in se navduševala nad malimi vasicami v višje ležečih legah, ekološkimi kmetijami in uživala v dooolgih sprehodih. No, brez morja spomladi in v jesenskem času ne gre, saj je potrebno poskrbet za shranke in ozimnico, obiskat prijatelje in si napolnit baterije,” nam o svojih lanskih dogodivščinah zaupa Metka, Tina, ki sicer veliko potuje, pa je imela v lanskem letu zaradi novih oddaj in pisanja knjige precej natrpan urnik, zato ji je za kakšen daljši oddih zmanjkalo časa. “Sem si pa privoščila krajše počitnice na morju in potepe s kolesi ter v hribe. Za letos pa že pridno načrtujem potovanja in kmalu vam zaupam več podrobnosti.”

Oddaje preteklih sezon si lahko ogledate na VOYO!

Ne glede na vse ostale obveznosti pa je simpatičnima vrtičkaricama na prvem mestu še vedno skrb za njun bogat vrt, na katerem se vsako leto znajde kakšna nova zelenjadnica, sadež ali okrasna rastlina. “Med bolj novimi pridobitvami je prav gotovo melonasta hruška, ingver pa je v zadnjih dveh letih že stalnica na najinem vrtičku,” nam zaupa Metka, Tina pa nam pove, da so jo v lanskem letu najbolj navdušile simpatične mehiške kumarice in perila (šiso). Glede na izjemno nizke temperature v preteklih tednih nas je zanimalo, ali je mraz kakor koli vplival na njun pridelek. “Zima je pač letni čas, ki prinese s seboj tudi nizke temperature in narava počiva. V tem času so na vrtu, v plastenjakih in rastlinjaku rastline, ki jim mraz ne škodi in kakor hitro bo toplo, bodo začele rasti. V zasipnici so rastline dobro prenesle nizke temperature, je pa res, da gredo zaloge počasi h koncu. Malo naju le skrbi manjša, lansko jesen posajena figa, a ker sva optimistki, verjameva da naju bo že razveselila s kakšnim plodom.” Sicer pa, kot za konec še pove Tina, v tem letnem času, ko ni na voljo toliko sveže zelenjave, si jedilnike popestrita s kalčki in na okenski polici vzgajata mlade poganjke graha in listke.

Avtor: S.C.