#119 HRT Vrtlarica 05.02.2017 – Iz narave / Iz prirode

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

119. oddaja: 5. februar 2017
Sezona / Epizoda: 6 / 10
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 30 minut
Tema oddaje: IZ NARAVE / IZ PRIRODE

vrtl20170205Opis epizode: Zgodaj spomladi, ko se vrt šele prebuja, narava ponuja širok izbor rastlin. Ena med njimi je tudi regrat; zdravilna rastlina, iz katere lahko pripravimo sirup. Kasneje, ko bomo z vrta že pobirali prve plodove, pa ne smemo pozabiti na naravo, zlasti na običajne in pogoste vrste kakor je bezeg. Iz njega se lahko pripravljajo preparati kot tudi zdrave slaščice. In to seveda ni vse. Mnogo rastlin in celo plevel se lahko koristi kot naravna barvila za tkanine.
(SiOL TV-spored / HRT spored)

Tokrat bo Kornelija prikazala uporabo rastlin za še drugačno uporabo poleg hrane, zdravila ali slaščice – naravna barvila. Pogledali si bomo nabiranje regrata za sirup proti kašlju ali kot osvežilni napitek, če je mešan z vodo, in uporabo bezgovih cvetov za pripravo slaščice oblite z regratovim sirupom, nabiranje divjih robid (kopin) ob gozdnih poteh kot zdrav vir super živila ter na koncu si z gostjo Ivo Grabner ogledali, katere rastline so primerne za naravna barvila tekstila: zlata navadna rozga (velika zlatnica), evkaliptus, čebulni olupki, avokado, črni čaj, figa, šipek, kopriva, špinača, glog, orehi, listje slive, sivka itd. in kako dobiti z različnimi postopki iste rastline različne barve ali odtenke. Pred barvanjem se tekstil namoči v sojinem mleku za kasnejši lažji oprijem barve in pred samim barvanjem še v vodi za enakomeren oprijem barve. Namočen tekstil se nato kuha v prej pripravljenem barvilu, kjer dobi želeno barvo.
(Natural-Portal)


U rano proljeće, dok se vrt tek budi, priroda nudi velik izbor biljaka. Jedna od njih je i maslačak, ljekovita vrsta od koje se može pripremiti fantastičan sirup. No i kasnije, kada iz vrta već ubiremo prve plodove, ne treba zaboraviti na prirodu, a posebno na obične i česte vrste poput bazge. Od njih se mogu pripremiti uvarci ali i zdrave slastice. I to, naravno, nije sve. Mnoge biljke, pa čak i korovi, mogu se koristiti čak i kao prirodna bojila za tkanine.
(HRT raspored)

Video:

Oddaja je dostopna tudi na novi večpredstavnostni platformi HRTi.

Ob nedeljah na HRT2 okrog 11:30
* * * * *
Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja in za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA (hrv. VRTLARICA).

Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.

Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Ta oddaja HRT-ja je za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v vsebini, ki daje navdih in mnogo koristnih idej.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu.

Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.

Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i rabiti u svakodnevnom životu. Ishodište tih istraživanja autoričin je vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili iskorištavanja biljaka.

No autorica ide i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Ova emisija HRT-a je za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnogo korisnih ideja.

Ogled preteklih oddaj: hrti.hrt.hr/#/search/term/vrtlarica
Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić/
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić
Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT2, 5. februar 2017 @ 11:48

Posted on 5. februarja 2017, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: