#120 HRT Vrtlarica 12.02.2017 – Bučke, buče, lubenice / Tikve, bundeve, lubenice

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

120. oddaja: 12. februar 2017
Sezona / Epizoda: 6 / 11
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 30 minut
Tema oddaje: BUČKE, BUČE, LUBENICE / TIKVE, BUNDEVE, LUBENICE

Opis epizode: Čeprav je videti enostavno, je gojenje bučk in bučk za vrtnarje pravi izziv. Nekaterim bo iz ene sorte uspel vzgojiti bučke, spet drugim pa velike buče. Nekateri se pa odločijo svoje vrtnarsko znanje uporabiti za vzgojo ogromnih buč. Veliko je možnosti; iz buč pa lahko pripravimo različne jedi in zdrave prigrizke, pa tudi okrasne posode. Vse je torej stvar izbora, ker so bučke in buče tako raznolika in bogata skupina rastlin, da omogočajo velik razpon različnih izkušenj.
(SiOL TV-spored / HRT spored)


Iako djeluje jednostavno, uzgoj bundeva i tikvi pravi je izazov za organske vrtlare. Neki će od iste vrste uzgojiti tikvice, a drugi velike tikve za pripremu bučnice. Poneki će pak svoje vrtlarsko umijeće iskoristiti kako bi uzgojili divovske bundeve. Mogućnosti ima još, jer se od tikvi mogu pripremiti ne samo ukusna jela ili zdrave grickalice, već i ukrasne posude. Sve je dakle stvar izbora, jer su tikve i bundeve toliko raznolika i bogata skupina biljaka da omogućuju veliki raspon različitih iskustava.
(HRT raspored)

Video:

Oddaja je dostopna tudi na novi večpredstavnostni platformi HRTi.

Ob nedeljah na HRT2 okrog 11:30
* * * * *
Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja in za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA (hrv. VRTLARICA).

Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.

Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Ta oddaja HRT-ja je za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v vsebini, ki daje navdih in mnogo koristnih idej.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu.

Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.

Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i rabiti u svakodnevnom životu. Ishodište tih istraživanja autoričin je vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili iskorištavanja biljaka.

No autorica ide i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Ova emisija HRT-a je za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnogo korisnih ideja.

Ogled preteklih oddaj: hrti.hrt.hr/#/search/term/vrtlarica
Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić/
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić
Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT2, 12. februar 2017 @ 10:38

Posted on 12. februarja 2017, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: