Kako izbrati pravilno LED svetilko? [LEDORDERS.COM]

LED svetila  postajajo vse bolj priljubljena pri osvetlitvi stanovanjskih in drugih prostorov. Upoštevajoč številne prednosti LED tehnologije to seveda ni presenečenje, prinaša pa široko povpraševanje in posledično pestra ponudba LED svetil na trgu tudi nekaj težav. Izbira prave LED žarnice namreč ni enostavna, še posebej ne za tiste, ki se na to področje ne spoznajo. Na katere dejavnike je treba torej paziti pri izbiri LED žarnice?
Več info na LED Svetila Ledorders.com

Jakost LED svetlobe

LED žarnice se med seboj seveda razlikujejo tudi po jakosti. Ta je običajno navedena v vatih (W), pogosto pa je naveden tudi podatek o svetilnosti v lumnih (lm). Te enote lahko predstavljajo težavo za tiste, ki ne poznajo različnih vrst žarnic – vati namreč predstavljajo porabo električne energije, ki ni vedno sorazmerna s svetilnostjo. LED svetilke so zelo učinkovite in v svetlobo pretvorijo skoraj vso električno energijo, medtem ko klasične žarnice in tudi varčne fluorescentne sijalke ne dosegajo takšne učinkovitosti. Tako je LED žarnica jakosti 3 W primerljiva z varčno fluorescentno sijalko jakosti 18 W in klasično žarnico jakosti 20-30 W.

Običajno se za osvetlitev stanovanjskih prostorov uporablja večje število LED žarnic, ne le ena sama, tako da ni potrebe po najmočnejših žarnicah. Za učinkovito osvetlitev večjih prostorov pa bo treba vseeno izbrati žarnice jakosti vsaj 10 W, če seveda ne želite celotnega prostora opremiti z ducati šibkejših žarnic.

Barva LED svetlobe

Sodobne LED žarnice nudijo cel spekter barvne temperature, ki se meri v kelvinih (K). Res je, da je LED osvetlitev na voljo v vseh barvah mavrice, a pri izbiri žarnic za osvetlitev stanovanjskih prostorov običajno mislimo bolj na toploto bele barve. V praksi se večinoma izbira med toplo, nevtralno in hladno belo. Topla bela barva (okoli 2700 K) ima nežen rumenkast odtenek in je kot nalašč za prostore, namenjene sprostitvi in počitku. Nevtralna bela (okoli 4000 K) se uporablja za osvetlitev kuhinje, kopalnice in podobnih prostorov, kjer je treba zagotoviti dobro osvetlitev, a seveda še vedno ohraniti prijetno domače okolje. Hladna bela barva (okoli 6500 K) pa je najbolj učinkovita tam, kjer se res zahteva odlična osvetlitev delovne površine, na primer v delavnici, morda v garaži.

Kot svetilnosti LED svetil

LED sijalke oddajajo snop svetlobe, katerega širino določa kot svetilnosti. Izbira je tu precej pestra, saj je možno na trgu dobiti žarnice s kotom svetilnosti od 15° do polnih 360°. Smiselnost izbire pa je seveda odvisna od tega, kaj želite osvetliti. Ožji snop dobro osvetljuje razmeroma majhno površino, širši snop pa lahko učinkovito osvetli cel prostor.

Žarnice z ozkim kotom svetilnosti (do 60°) se uporabljajo predvsem za osvetlitev delovnih površin, pa tudi za dekorativno osvetlitev. So namreč zelo učinkovite, saj usmerijo snop svetlobe točno tja, kjer ga potrebujete. Za osvetlitev celotnega prostora se običajno uporabljajo žarnice s kotom svetilnosti od 120° do 180°. Te učinkovito razpršijo svetlobo po celotnem prostoru in nudijo dobro osvetlitev, če so seveda premišljeno nameščene. V nekaterih primerih pridejo v poštev tudi 360° žarnice, ki se odlično obnesejo v steklenih in tekstilnih svetilih.

Izbira LED svetil je torej povsem odvisna od specifik konkretne situacije. Univerzalne rešitve ni, poleg tega si zaradi razmeroma visoke cene LED žarnic težko privoščimo svobodo pri eksperimentiranju z različnimi možnostmi. Zato je treba že pravočasno ugotoviti, kaj in kako želimo osvetliti, pri tem pa moramo vzeti v obzir vse, kar nam omogočajo sodobne LED žarnice.

Vir vsebine: www.ledorders.com
Objavljeno: 08.04.2017 @ 11:30

Posted on 8. aprila 2017, in Elektrika, Energija, Svetila and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: