O PORTALU / SI

deepsplashlogotip_web

Dobrodošli na mojem spletnem portalu namenjenemu sobivanju z naravo in uživanju v njeni lepoti, živosti in navsezadnje tudi ob užitnih sadovih.

Sem zagovornik naravnega pridelovanja hrane s postopki permakulture, biološko dinamičnega in organskega vrtnarjenja brez uporabe škodljivih umetnih gnojil in škropiv.

Tudi sam imam manjši vrtiček na katerem vzgajam razne meni zanimive sadne in zelenjavne vrste rastlin.
Izmed sadnih vrst so prostor na mojem vrtu našle naslednje vrste kot so jablana, kivi, trta, goji jagode, šisandra, aronija, asimina-prima, prezimna banana, tigrasta figa, višnja, odporna breskev, oreh, maline, robide, vrtne jagode, kanadska šmarna hrušica in pravi slovenski ter francoski kostanj.
Izmed zelenjavnih vrst pa paradižnik, paprika, kumare, lubenice, solate, redkvica, nizki fižol, zelje, bela in stoletna čebula ter koruza za pokovko.

Poleg vrtnarjenja sem tudi ustvarjalen in večino tehničnih stvaritev za na vrt ali dom sem si izdelal sam. Uporabljam čimbolj trajne materiale. Najraje zastonjske odpadne materiale, če so na razpolago, če ne pa čimbolj poceni  (tudi nenamenske) materiale kot so  les, plastika, kamen in redkeje beton (v tem vrstnem redu najbolj uporabljenih).
Najprej sem zgradil na terasi vkopano v hrib lesen rastlinjak pokrit z UV obstojno folijo, nato pa še poleg rastlinjaka na terasi, zgrajene iz izkopane zemlje za teraso rastlinjaka, pokrito pergolo v obliki U brajde z nasadom trt in kivija po zunanjem obodu pergole, ki je pokrita s prozorno ceneno plastično valovitko. Za v pergolo sem si naredil iz železa in lesa 2 klopi z naslonom in mizo, kjer lahko poleti posedim v senci  in si oddahnem od raznih opravil ali pa pečem na žaru.
Zatem je sledilo še nekaj podpornih projektov kot so črn termo kompostnik s 1000L oziroma 1m3 prostornine s kovinskim ogrodjem, lesenimi stranicami in plastičnim pokrovom, lesena škarpa pod rastlinjakom z varnostno-mejitveno ograjo obenem, še ena varnostno-mejitvena ograja nad zgornjo teraso za gredice in nad teraso rastlinjaka, mejitvena ograja od škarpe terase rastlinjaka naprej po spodnji strani zemljišča, leseno “oblečeno” in s tem vodoodporno električno omarico, vpeto v spodnjo ograjo, ki služi kot zbirni prostor elekrične opreme za elektrifikacijo obeh objektov z možnostjo dodajanja naprav delujočih na obnovljive vire energije (OVE) kot so sončne celice in vetrna elektrarna.
Za slednjo je bila izdelano tudi nekaj preizkušenj vertikalne vetrnice, ki pa se zaenkrat zaradi uporabljenih preslabih (odpadnih) generatorskih motorčkov s trajnimi magneti, pomanjkanja elektronike, ki uravnava ustrezno izhodno napetost, preslabe izdelave (priložnostni odpadni materiali) in s tem posledično deformacije ali izpad propelerja ter predvsem zaradi premajhne kostante vetra niso izkazale kot doprinos elektrifikaciji vrta. Proizvedle so le nekaj 100 mV elektrike pa še močan veter (sicer redkost, največkrat ob nevihtah) je rad poškodoval propeler. Sicer na mojem vrtu poredko piha veter pa še takrat so v glavnem zmerni vetrovi s hitrostjo okrog 5 m/s, kar je na meji delovanja vetrnice. Kljub temu še nisem povsem opustil misel na doma izdelano vetrno elektrarno. Zadovoljen bi bil že, če mi uspe sestaviti ustrezno elektroniko, da proizvede vsaj toliko elektrike da vzdržuje stanje neobremenjenih akumulatorjev. Tukaj ne gre za ekonomsko dobičkonosen izdelek ampak da se da čim ceneje izdelati dovolj učinkovito vetrnico, čeprav je bolj za dekoracijo kot za masovno proizvodnjo elektrike.

Za tak navdih do ustvarjalnega dela so pripomogli predvsem članki in video posnetki iz raznih internetnih strani, kjer dobivam vedno nove ideje za ustvarjanje ali izboljšanje že obstoječih stvaritev.
Najprej je bil Garry Entropy Youtube kanal s svojo izvedbo rastlinjaka iz odpadnih oken, lesene konstrukcije in betonskih temeljev, sledili so posamezniki glede kompostnika, pergole, sedežne garniture, obnovljivih virov energije in navsezadnje tudi vrtnarjenja, kjer zadnje čase prednjači hrvaška oddaja “Vrtlarica” (Vrtnarica) z naravoljubno pridelavo hrane, sledi pa ji slovenski vrtnarski portal Klub Gaia, z raznovrstnimi nasveti glede vrtnarstva, sadjarstva in vinogradništva in nazadnje uspešna slovenska moderna oddaja o ekološkem vrtnarjenju – Vrtičkanje na POPTV.

Ob obilici vseh teh informacij iz različnih virov sem za lažje kasnejše prebiranje tako sklenil da jih zberem, uredim in objavim kot prispevke bloga ter delim še z ostalimi obiskovalci tega spletnega portala. Ker bo večina vsebin prispevkov delo drugih avtorjev, bom za lažje kasnejše sledenje virov informacij za vsebine prispevkov in predvsem zaradi spoštovanja dela drugih avtorjev na koncu prispevka navedel še podatke o virih informacij.

Deepsplash, december 2012 / marec 2015

To je novi wordpress blog, dosedanji še aktivni in delno vsebinsko dostopen zaradi okvare datotečnega sistema je dosegljiv na tej strani:

natural-si.t15.org

  1. To je novi wordpress blog, dosedanji še aktivni in delno vsebinsko dostopen zaradi okvare datotečnega sistema je dosegljiv na tej strani:

    natural-si.t15.org

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: